Wat is een samenlevingscontract?

Een samenlevingscontract is een document waarin u schriftelijk een aantal afspraken vastlegt. U laat een samenlevingscontract opstellen door een notaris. De afspraken gaan over uw juridische positie, die van uw partner en over uw gezamenlijke positie. Goede afspraken sluiten veel mogelijke conflicten uit en voorkomt onduidelijkheden.

Samenlevingscontract opstellen

Waar maakt u afspraken over? Het is belangrijk hier goed over na te denken. De volgende onderwerpen zijn gebruikelijk om afspraken over te maken. Het gebruik van bankrekeningen, maar ook over het huis waarin jullie wonen. De gezamenlijke kosten van levensonderhoud, de huur of de hypotheek,  zijn goede voorbeelden. U regelt de vervelende zaken die zich voordoen als een van jullie overlijdt. Zo kan daar nooit onduidelijkheid over bestaan.
Voor een samenlevingscontract moet men meerderjarig zijn. Wilt u voor een partnerpensioen (nabestaandenpensioen) in aanmerking komen, voor secundaire arbeidsvoorwaarden met betrekking tot getrouwde mensen, dan eist de werkgever vrijwel altijd een door de notaris opgesteld samenlevingscontract.

Als je om elkaar geeft is het ook belangrijk om zaken goed voor en met elkaar te regelen. Een samenlevingscontract biedt zekerheid voor beide partijen en voorkomt problemen achteraf.

Meer informatie?

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Vul dan onderstaand contactformulier in. Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

    Controlevraag: hoeveel is 15 + 3?